Bij het kiezen van een perfecte grafsteen voor een onlangs verloren familielid of vriend zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden, waaronder het materiaal steen. Het kiezen van de juiste steen voor het maken van een monument of grafsteen om een verloren geliefde te herdenken is van groot belang. 

In dit artikel zullen we de beste materialen steen bespreken om u te helpen bij het maken van de juiste keuze die bij uw eisen past. 

Brons

Brons wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van gedenktekens en grafstenen. Het grootste voordeel aan een bronzen gedenkteken is dat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Brons als materiaal is wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld graniet, waardoor het een relatief dure keuze is voor het maken van grafstenen.

Schoonmaken van een bronzen gedenkteken

  • Maak het gedenkteken puin en vuilvrij door er met een schone doek overheen te vegen;
  • Voeg een eetlepel zout en wat bloem toe aan een kopje witte azijn zodat er een dikke, pasta-achtige consistentie wordt bereikt;
  • Breng de pasta aan op het gedenkteken en laat 15 minuten zitten;
  • Spoel het gedenkteken af met gedestilleerd en warm water en wrijf deze droog met een schone doek.

Graniet

Het gebruik van graniet voor grafstenen wordt wereldwijd het meest gebruikt. Het is een natuursteen dat verkrijgbaar is in vele verschillende kleuren en is bestand tegen extreme temperaturen. Het is een van de meest budgetvriendelijke opties onder de verschillende herdenkingsmaterialen en kan op veel verschillende manieren worden ontworpen. 

Schoonmaken van een granieten gedenkteken

  • Graniet is zo’n stevig materiaal dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het enige dat nodig is om graniet schoon te maken is een vochtige of papieren doek om de glans terug te brengen. 
  • Het gebruik van een hogedrukreiniger wordt afgeraden;
  • Mocht er kalkaanslag op een granieten gedenkteken zitten dan kunt u een borstel met zachte haren gebruiken om dit te verwijderen.

Marmer

Marmer kan gebruikt worden voor ingewikkelde grafsteenontwerpen, waardoor het een goede keuze is als u een grafsteen heeft uitgekozen met een bijzonder ontwerp. Marmer kan echter niet goed tegen zure regen, waardoor de inscripties die op het gedenkteken zijn aangebracht niet meer goed leesbaar zijn. Marmer is echter niet een onderhoudsvriendelijk materiaal, waardoor mensen die op zoek zijn naar een product van hoge kwaliteit vaak niet voor marmer kiezen.

Schoonmaken van een marmeren gedenkteken

Marmer is gevoelig voor vlekken, vooral als het grafmonument in een bosrijke omgeving staat. Het vereist een speciale behandeling om het materiaal weer zo goed als nieuw te laten lijken. Dit is niet iets dat u zelf zou moeten doen. Wilt u wel graag zelf de grafsteen schoonmaken, test dan voordat je de grafsteen gaat schoonmaken eerst het gekozen reinigingsmiddel op een klein gedeelte van de grafsteen. 

Vragen die u kunt stellen om een keuze te maken

Mocht u nog geen idee hebben welke keuze steen u wilt maken kunt u uzelf onderstaande vragen stellen om te bepalen wat voor u de beste keuze is.

  1. Wat is mijn persoonlijke smaak? Zijn er bepaalde type grafstenen waartoe ik me voel aangetrokken? Zoek eens op plaatjes van grafstenen en kijk of er stenen zijn die u mooi vindt. Het kan een goed idee zijn om een selectie te verzamelen van uw favoriete grafstenen.
  2. Waar staat het graf? Staat het graf in een bosrijke omgeving? Is het een vochtige plek? Dan kunt u namelijk beter kiezen voor een hardere steen en bijvoorbeeld niet voor leisteen. 
  3. Wil ik bepaalde inscripties op de grafsteen? Zijn dit lange inscripties? Dan zal u rekening moeten houden van de zachtheid van de steen omdat een zachtere steen diepere of grotere letters nodig heeft zodat de inscriptie langer mee gaat.
Open chat
1
Hallo kunnen wij u helpen?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen?