De kosten voor een grafsteen kunnen variëren op basis van het ontwerp, de belettering of het gebruikte materiaal. Ook kunnen details zoals de kleur en de afwerking van een grafsteen de kosten aanzienlijk verhogen over verlagen.

De gemiddelde kosten van een standaard grafsteen bedragen ongeveer 1.000 euro. Maar meer gedetailleerde grafstenen kunnen tussen de 1.000 en 3.000 euro kosten. Volledig op maat gemaakte grafstenen van hogere kwaliteit, of familiegrafstenen, kunnen wel 10.000 euro kosten.

Na het verlies van een dierbare is het onderhandelen over de prijs van een grafsteen het laatste waar u over na wilt denken. Als u weet hoe veel een grafsteen moet kosten, kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke deal krijgt.

Waarom ligt de prijs van grafstenen zo hoog?

Hieronder zullen we de kosten van grafstenen opsplitsen, zodat u een beter beeld heeft waar u voor betaalt.

De grafsteen zelf

De meest voor de hand liggende prijs in verband met een grafsteen is de steen zelf. Steen lijkt op het eerste gezicht misschien een goedkoop materiaal, maar het is ontzettend duurzaam en zal niet snel breken. Dat maakt het een ontzettend waardevol materiaal.

Er zijn twee primaire opties voor een grafsteen: graniet en marmer. De meest voorkomende soort materiaal tegenwoordig is graniet, en is bereikbaar in veel verschillende kleuren. Sommige kleuren grafstenen zijn niet makkelijk te vinden en zullen dus invloed hebben op de prijs van de grafsteen.

Marmer is een duurdere optie, maar als u op zoek bent naar een meer gepolijst uiterlijk dan kan marmer de betere keuze zijn. Marmeren grafstenen verweren sneller dan granieten grafstenen. Houd er rekening mee dat u mogelijk meer moet investeren in onderhoud om de grafsteen er op zijn best uit te laten zien.

Graveren van de grafsteen

Naast het materiaal van de steen, vereist het maken van een grafsteen vaak het laten graveren van de steen. Het graveren kan in prijs variëren, afhankelijk van hoe gedetailleerd een inscriptie u aanvraagt. Het graveren van een grafsteen kost gemiddeld 20 euro per letter voor inscripties tot 20 of 30 letters lang.

Als u een standaard grafsteen besteld met de naam, geboortedatum en overlijdensdatum van uw geliefde, bedragen de kosten gemiddeld 500 euro.

U kunt er ook voor kiezen om een gegraveerde plaquette te bestellen in plaats van rechtstreeks op de grafsteen te laten etsen. Grafstenen bevatten vaak gegrafeerde bronzen plaquettes, die duurzaam en kosteneffectief zijn. Een bronzen plaquette kan ook zorgen voor een mooi detail op een simpele grafsteen.

Bronzen en aluminium gedenkplaten kosten gemiddeld tussen de 100 en 300 euro. Eenvoudige plaquettes kosten minder, terwijl zeer gedetailleerde of ingewikkelde plaquettes meer kunnen kosten.

Installatie

Het installeren van een grafsteen is een cruciaal onderdeel van het proces, dus de meeste begraafplaatsen bieden tegen een vergoeding grafsteeninstallatiediensten aan.

Afgewerkte grafstenen zijn zwaar en hebben u veel geld gekost. Daarom wil u graag weten dat de steen goed zit en langdurig op zijn plek blijft zitten. Het proces van het installeren van een grafsteen omvat het nauwkeurig meten van de steen, het graven van een gat van de juiste maat waar de grafsteen zal komen te zitten en vaak het plaatsen van een betonnen fundering.

Alleen middelgrote en grote grafstenen hebben een betonnen fundering nodig. Kleine of platte grafstenen hebben dit niet nodig.

We hebben hierboven de gemiddelde kosten van de benodigde grafsteenmaterialen gedekt, maar er zijn ook aanvullende details waarmee u rekening moet houden omdat deze de kosten van de grafsteen kunnen verhogen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende accessoires, zoals vazen, sculpturen of beelden. De kosten die we hier besproken hebben zijn slechts een algemeen uitgangspunt. Neem contact op zodat we de daadwerkelijke kosten kunnen bespreken.

Open chat
1
Hallo kunnen wij u helpen?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen?