Geschiedenis grafsteen

Op oude begraafplaatsen zult u ongetwijfeld speciale grafstenen zien die dezelfde vorm hebben als die op moderne begraafplaatsen te zien zijn. Ook zijn ze vaak gemarkeerd met een naam, geboortejaar en sterfjaar. Grafstenen worden al eeuwen gebruikt om onze verloren dierbaren te herdenken. Tegenwoordig zijn gedenktekens en grafstenen in alle soorten en maten en kunnen ze worden gedecoreerd met een verscheidenheid aan symbolen of ontwerpen, maar het doel is altijd hetzelfde gebleven. 

Waar komen grafstenen vandaan? Zijn het altijd stenen platen geweest die uit de grond steken? Hieronder zullen we meer vertellen over de geschiedenis grafsteen.

Geschiedenis grafsteen

Oudste grafstenen

We weten niet precies wanneer de eerste grafsteen is neergezet, maar er wordt aangenomen dat grafstenen, of grafmarkeringen zoals ze beter bekend waren, dateren uit 3000 voor Christus, naar de Romeinse en Keltische culturen. Deze grafstenen waren echter anders dan de grafstenen zoals we ze nu kennen. De markeringen waren megalithische monumenten (bestaand uit een of meer grote stenen) en werden gebruikt om meerdere graven te markeren. Begraafplaatsen waren er nog niet, mensen werden begraven op kleinere percelen in de buurt van hun huizen. Een individuele grafkamer kon meerdere generaties van families bevatten. De oudste begraafplaats die op dit moment bekend is, staat bekend als ‘Gross Fredenwalde’. Volgens onderzoekers het vroegst bekende voorbeeld van een ‘echte begraafplaats’, waar mensen doelbewust de doden samen begroeven. Deze begraafplaats ligt in Duitsland. Volgens onderzoekers is het zo’n 8.500 jaar geleden opgericht.

Begrafenissen op het kerkhof

In het midden van de 17e eeuw werden mensen steeds vaker op een kerkhof begraven. Daardoor begonnen begrafenissen begonnen te veranderen. Leden van de kerk mochten begraven worden op een stuk perceel dat eigendom was van de kerk, het kerkhof. Deze grond kon worden gehuurd of gekocht om de lichamen van gelovigen te bergen. Dit was goedkoper dan het ten ruste leggen in de kerk zelf. Er werd aangenomen dat de grond rondom het kerkgebouw aan de overledene bescherming zou bieden. Met deze verandering kwam de overstap naar het markeren van individuele graven of familiegraven in plaats van hele kamers. In deze tijd werden grafstenen en monumenten gemaakt van leisteen of zandsteen. Vanaf dit punt werden inscripties in de leisteen uitgehouwen. 

Geschiedenis grafsteen inscripties

Vanaf de 19e eeuw kwam uitbreiding in de inscripties die mensen gebruikten om de doden te herdenken. Grafstenen begonnen gemeengoed te worden in de samenleving, waardoor de inscripties op grafstenen gedetailleerder werden. In plaats van alleen basisinformatie vast te leggen, werden grafstenen nu gebruikt om de overledene echt te kunnen herdenken. Vanaf dit moment bevatten ze een paar woorden over de overledene. Naast de naam omvatte de informatie ook details als iemands geboortedatum en overlijdensdatum. Ook begonnen grafstenen in deze periode tekeningen en korte gezegden te bevatten die de doden herdachten. 

Het Victoriaanse tijdperk bracht meer uitgebreide monumenten, met symbolen zoals vleugels, een treurwilg of het oog van Horus om iemands religieuze overtuigingen, sociale klasse, beroep of andere kenmerken van de overledene aan te duiden. De grafstenen werden ook van andere materialen gemaakt, zoals marmer, hout, ijzer, graniet en metaal.

Moderne grafstenen

Het Victoriaanse tijdperk bracht niet alleen uitgebreidere inscripties op de grafstenen, in deze tijd begonnen ook mensen uit lagere klassen de doden te herdenken met gedenktekens. Deze verandering zorgde ervoor dat meer mensen voor deze traditie kozen, en het herdenken van overledenen niet meer alleen voor de hogere klasse was. Door de ontwikkeling van technologie kunnen we onze grafstenen steeds persoonlijker maken. Tegenwoordig kunnen we zelfs hele portretten van de overledene in de steen etsen, en sommige grafstenen bevatten zelfs echte foto’s of andere aandenkens aan de overledene.

Lees meer

Lees hier meer over ‘Verschillende soorten grafmonumenten en hun waarde‘.
Lees hier meer over ‘Unieke en speciale ideeën voor grafstenen‘.
Lees hier meer over ‘Grafsteen kopen‘.

 

Open chat
1
Hallo kunnen wij u helpen?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen?