Grafmonumenten zijn een dierbare en blijvende herinnering aan overleden dierbaren. Helaas kunnen de tijd, de elementen of vandalisme de grafmonumenten aantasten. Deze factoren kunnen er voor zorgen dat er meer onderhoud nodig is aan bepaalde grafmonumenten dan alleen het normale onderhoud.

Aan welke grafmonumenten kan onder andere onderhoud worden gepleegd?

  • Markeerstenen aan het ‘hoofd’ en/of de ‘voet’ van het graf. Deze bevatten vaak alleen de naam en data van de overledene.
  • Grafstenen, vaak met inscripties en decoratieve afbeeldingen.
  • Ledger-stenen, dit zijn grote stenen die op de grond over het graf heen worden gelegd.

Schoonmaken grafmonumenten

Het schoonmaken van een grafmonument is sterk afhankelijk van het soort materiaal dat gebruikt is. Bij het verwerken of schoonmaken van natuursteen is veel voorzichtigheid geboden. Als grafmonumenten schoongemaakt moeten worden is het belangrijk om van tevoren eerst onderzoek te doen op welke manier dit het beste kan. Er moet rekening gehouden worden met het soort materiaal, eventuele accessoires die bij het grafmonument staan en of het grafmonument verzakt is of niet.

Beoordeel eerst de staat van de grafsteen. Als er tekenen zijn van scheuren of barsten, gebruik dan geen harde borstels om de grafsteen schoon te maken. Zorg er ook voor dat geen bleekmiddel gebruikt wordt, dit kan er voor zorgen dat de grafstenen na verloop van tijd bruine vlekken krijgen. Grafstenen van zandsteen, leisteen en marmer kunnen er niet goed tegen om schoongemaakt te worden, dus deze moeten om de 7 – 10 jaar schoongemaakt worden, niet vaker.

Marmeren grafstenen mogen alleen schoongemaakt worden als ze geen sporen van barsten of andere beschadigingen vertonen. Zodra ze deze wel hebben dan kan het proberen schoon te maken zorgen voor onherstelbare schade.

Hieronder zullen we wat tips bespreken voor het schoonmaken van verschillende soorten grafstenen:

Natuurstenen of granieten grafstenen

  • Week de steen in door schoon water over het gehele oppervlak te verspreiden. Grafstenen zijn vaak erg poreus en kunnen de schoonmaakoplossing absorberen voordat er uberhaupt schoongemaakt is als de steen niet goed is ingeweekt met water.
  • Zorg voor een goed schoonmaakmiddel, dat geschikt is voor natuursteen. Normaal schoonmaakmiddel is vaak te hard en kan de natuurstenen grafsteen beschadigen.
  • Maak gebruik van een borstel om het schoonmaakmiddel voorzichtig aan te brengen. Het beste is om een zachte borstel te gebruiken, zodat de steen niet beschadigt wordt. Schrob de grafsteen voorzichtig af, en werk altijd van onder naar boven.
  • Na het schoonmaken van de steen moet hij altijd afgespoeld worden met schoon water zodat er geen strepen komen. Spoel de steen af totdat er geen schoonmaakmiddel meer op de steen zit.

Marmeren grafstenen

Voor marmeren grafstenen geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor natuurstenen grafstenen. Het enige verschil is dat het schoonmaakmiddel anders moet zijn. Marmer heeft weer een ander schoonmaakmiddel nodig dan natuursteen. Ook kun je marmer niet met een hogedrukspuit afspuiten, om het schoonmaakmiddel weer van de grafsteen af te krijgen moet het afgespoeld worden met water.

Graffiti of ander vandalisme schoonmaken

Soms zijn grafmonumenten helaas onderhevig aan vandalisme. Vooral graffiti komt vaak voor. Zodra graffiti op de grafsteen zit is het noodzakelijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Sommige soorten graffiti verf zijn na verloop van tijd alleen maar moeilijker aan te pakken, dus het is belangrijk om dit snel te verwijderen. Het verwijderen van graffiti is afhankelijk van het type grafsteen, en de staat van de grafsteen. Vaak is het nodig om een specialist in te schakelen om graffiti te laten verwijderen, het zelf proberen levert vaak problemen op, zoals het onherroepelijk beschadigen van de grafsteen. Specialisten weten hoe ze hier mee om moeten gaan, dus zoek vooral iemand die hier ervaring mee heeft.
Open chat
1
Hallo kunnen wij u helpen?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen?