Het is een grote beslissing om een keuze te maken hoe u uw geliefde wilt herdenken. Wellicht weet u al precies wat u wilt hebben, of u heeft nog wat hulp nodig bij het maken van een keuze. Dan is het wel zo prettig om te weten waar u allemaal uit kunt kiezen.

Als u al even onderzoek hebt gedaan en u wilt graag meer weten over wat een gedenksteen is dan vertellen we u hier graag meer over in dit artikel.

Wat is een gedenksteen?

Een gedenksteen is een object dat is ontworpen om mensen te herinneren aan hun overleden dierbaren. De gedenksteen is een ander woord voor een grafsteen. De term gedenksteen wordt vaak gebruikt als vriendelijker alternatief. Er zijn veel verschillende soorten en maten gedenkstenen om uit te kiezen.

Een gedenksteen markeert de plaats waar een graf zich bevindt. Het dient voornamelijk als een plek voor rouwenden, als plek waar ze naartoe kunnen gaan om de overledene te herinneren. Op een gedenksteen staan vaak persoonlijke gegevens van de overledene, maar er kan ook een grafschrift op staan. Een grafschrift is een kort gedicht, of enkele zinnen, die belangrijk zijn geweest voor het leven van de overledene. Soms staat ook naast de persoonlijke gegevens de letters ‘R.I.P’ op de gedenksteen. Dit staat voor ‘Requiescat in pace’, rust in vrede in het Latijn.

Een gedenksteen werd vroeger vooral gemaakt van (natuur)steen. Tegenwoordig kan het ook gemaakt worden van andere materialen.

Oorsprong gedenksteen

Tegenwoordig dienen gedenkstenen als tekens van herinnering voor onze geliefde overledenen, als symbolen van status voor de rijken die zich grote en decoratieve gedenkstenen kunnen veroorloven en als rituele symbolen voor verschillende religies. Van simpele markeringen voor graven tot sierlijke kunstwerken, de gedenksteen heeft een lange weg afgelegd door de eeuwen heen.

De oudste gedenkstenen dateren uit rond 3500 voor Christus. Deze graven zijn een soort monumenten: uitgehouwen stenen die worden gebruikt om de graven te markeren. In tegenstelling tot de gedenkstenen zoals we die nu kennen bestond er geen enkele steen om een graf te markeren: het was een hele grafkamer. Deze grafkamer bestond uit een grote steen die lag op twee andere stenen met het graf er onder.

Tegenwoordig markeren we onze graven niet alleen meer met een traditionele steen, maar kunnen we kiezen uit veel verschillende stijlen.

Wat zijn verschillende soorten gedenkstenen?

Er zijn twee hoofdtypen aan gedenkstenen te vinden: de platte gedenksteen en de opstaande gedenksteen.

Platte gedenkstenen worden geïnstalleerd op de basis van het graf, zodat duidelijk wordt wie begraven ligt in het graf. De rechtopstaande gedenkstenen hebben hetzelfde doel, alleen staan deze omhoog.

Platte gedenkstenen

Een platte gedenksteen wordt gezien als een elegante manier om de overledene te herdenken. Hierop staat persoonlijke informatie;

  • De naam van de overledene;
  • De geboorte- en overlijdensdatum;
  • Eventueel andere details of misschien wel citaten die belangrijk waren voor de overledene of diens familie.
De platte gedenkstenen zijn vaak goedkoper dan hun rechtopstaande alternatief.

Opstaande gedenksteen

Als we gaan nadenken over een begraafplaats, dan denken we snel aan graven met opstaande gedenkstenen. Het is het meest gebruikte type gedenksteen. Een opstaande gedenksteen is een eenvoudige steen die aan het hoofd van een graf kan worden geplaatst. De opstaande gedenksteen kan worden gepersonaliseerd in zijn stijl, vorm, grootte en tekst. Ook bij deze gedenksteen kan persoonlijke informatie geplaatst worden. Meestal staat het volgende op een opstaande gedenksteen:

  • De naam van de overledene;
  • Wie de overledene was: moeder, zoon, broer of zus, vriendin;
  • De geboorte- en overlijdensdatum;
  • Persoonlijke uitspraken of citaten die belangrijk zijn voor de overledene of diens familie.
Open chat
1
Hallo kunnen wij u helpen?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen?